• history1

historik2

 

historik3

Kågströms repslageri ett företag med anor

Historik

Kågströms gamla repslageri i Kåge är det enda norr om Hälsingland som har bevarats i originalskick. Byggnaden med sin hundra meter långa och originalutrustade repslageribana finns kvar idag och är K-märkt. Den vittnar om att Kågströms repslageri är ett företag med gamla anor. Verksamheten startade 1874 av Johan Andersson Kågström och drivs idag av fjärde generationen med Nils Kågström som VD.

Fram till 1950-talet dominerade den hantverksmässiga repslagningen. Kunder var framför allt fiskare och bönder men även kustens skeppsvarv. Man tillverkade förutom tågvirke även till exempel telnar till fiskegarn, sadelgjordar och tömmar samt bindrep att surra timmer med. Råvaran var främst hampa som importerades från bland annat Ryssland.

Hampan häcklades så att de långa fibrerna avskiljdes och spanns sedan till garn. Repslagaren gick baklänges och tvinnade garn från spinnhjulet längst fram i repslageriet. Repslagarbanorna var långa, 100 – 300 meter, för att garnen skulle få tillräcklig längd. I genomsnitt gick repslagaren 8 -12 km och spann 4 000 famnar garn (7 125 m) per dag. Därefter tvinnades garnet till kardeler som slogs till rep i olika dimensioner.
 

K-märkt lokal

Den långa byggnaden med sin hundra meter långa och originalutrustade repslageribana vittnar emellertid om att detta är ett företag med gamla anor.
1874 startades den hantverksmässiga repslagningen i Kåge. Fiskare, bönder och kustens skeppsvarv var företagets kunder.
Hantverksmässig repslagning pågick till i slutet av 1950-talet, men det gamla repslageriet - landets enda med komplett utrustning - finns kvar och är K-märkt.

Policy

Hos Kågströms står kunden alltid i fokus och bra service är vårt motto. Våra leveranstider är korta och det vi inte har i lager brukar vi snabbt kunna fixa fram ändå.
 
 

Blue Flower

TÅGVIRKE
KÄTTING
WIRE
FLAGGLINOR
STARTLINOR

Blue Flower

FENDRAR
BOJAR
BÅTLINOR
ANKARE
TRAPPRÄCKSLINA

Blue Flower

GARNER
KLÄDLINOR
PERSIENNLINOR
SADELGJORD
TÖMMAR

Blue Flower

EX. PRIMA TJÄRAT HAMPBINDGARN MURARSNÖRE RACKLINA DOBBLINA

Blue Flower

TEJPER TRYCKTEJPER TRYCKTEJPSGUIDE TEJPHÅLLARE

Blue Flower
EMBALLAGEBAND STRÄCKFILMER UTRUSTNING PRESENINGAR CELLAIR FOAM

 

Blue Flower

FLAGGOR
VIMPLAR
FASADFLAGGOR

drev-sm

LINDREV
BYGGNADSDREV
SÄCKAR

Blue Flower

VARNINGSMATERIAL
INSEKTSNÄT
SKYDDSNÄT
SLÄPVAGNSNÄT

Blue Flower

KARBINHAKAR
SCHACKEL
BOGSELINOR

spannband-sm

SPÄNNBAND
LYFT & SURRNING
PACKREMMAR
POLYESTERBAND

Blue Flower

FALLSKYDDSSYSTEM
SÄKERHETSSELAR
BLOCK